Actes de celebració dels 50 anys de la Flama del Canigó
Cantata escolar del poema Canigó de Jacint Verdaguer
El projecte era organitzar una gran cantata a nivell escolar sobre un dels poemes més importants de la història de la cultura catalana, Canigó de Jacint Verdaguer. El poema es va escollir perquè ja existeix una cantata basada en ell i cantada per les escoles La Bressola en alguna ocasió, el projecte Canigó de Francesc Bitlloch. I s’ha replantejat i adaptat el projecte, aprofitant-lo per commemorar els 50 anys de la Flama del Canigó al Principat.
Es van fer propostes de treball amb les escoles Arrels i La Bressola al nord, i les escoles d’Osona i el Ripollès amb la coordinació dels Centres de Recursos Pedagògics de les respectives comarques. Amb la idea que la Cantata quedés preparada i es pugui utilitzar d’ara en endavant arreu dels territoris de parla catalana en la mesura que sigui possible.
Degut a la gran afluència d’escolars (1200 alumnes) i la impossibilitat d’encabir-los al Teatre Atlàntida en una sola sessió, es van fer 2 sessions escolars en horari lectiu. Com que la Cantata va despertar un gran interès tant en el professorat, com a la mateixa Escola de Música de Vic, es va aprofitar per fer-ne una tercera sessió en horari vespertí amb un cor d’adults, la Coral Brusquina més el cor de l’Escola de Música de Vic i alguns dels alumnes dels centres que van voler, oberta al públic en general. El 17 i 18 de maig al matí es va fer oberta únicament a familiars i amics de l’alumnat dels centres escolars. També es van fer seminaris amb professors de llengua i literatura catalana, i amb els de música. I la directora de la Fundació Verdaguer va fer conferències sobre el poema Canigó a 6 centres escolars.
Agents implicats: Tradicat, Ajuntament de Vic, Escola de Música de Vic, Escoles La Bressola, Escoles Arrels, Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, Centre de Recursos Pedagògics del Ripollès, Fundació Jacint Verdaguer, Coral Brusquina, diversos centres escolars d’Osona i el Ripollès.
I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània
Tradicat, conjuntament amb altres ens, institucions i entitats va organitzar el I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània. A l’Edifici El Sucre de la ciutat de Vic. Es va crear un comitè científic que va delimitar els propòsits, objectius i àmbits a tractar.
El Simposi es centrà en “Els focs del solstici d’estiu o focs de Sant Joan”. A les 10 del matí del dia 27 va començar el Simposi amb una conferència marc a càrrec de Josep Fornés “Els focs a la Mediterrània” va obrir les jornades. Presentà el ponent Xavier Roviró, coordinador del Simposi.
El Simposi es va dividir en tres àmbits:
- Àmbit 1: Focs i fogueres de Sant Joan, presentat per Marta Contijoch. Impartí la ponència el Dr. Manuel Delgado amb el títol “El foc i les cendres. La nit de Sant Joan com a caos creador”. Es defensaren 9 comunicacions. Francesc Fabregat i Amadeu Carbó presentaren el llibre “Història de la nit de Sant Joan a Barcelona”.
- Àmbit 2: Falles, Haros i Brandons, presentat per Joan Reguant. Oriol Riart féu una conferència amb el títol “Les Falles del Pirineu” i presentà el llibre amb el mateix títol. Es defensaren 7 comunicacions.
- Àmbit 3: La Flama del Canigó, presentat per Lluís Soler. El dr. Antoni Pladevall féu una ponència amb el títol “La Flama del Canigó”. Es defensaren 12 comunicacions.
A més, hi havia tres exposicions i diferents audiovisuals per visitar durant el simposi, i que es van allargar un temps més a l’Edifici El Sucre. Les exposicions van ser: “Festes del Foc als Pirineus” presentada per Josep Fornés (Museu Etnològic de Barcelona), “Cartells i postals de la Flama del Canigó” presentada per Andreu Coll (Tradicat) i “Falles i Focs” presentada per Francesc Fabregat.
També hi va haver la presentació de dos llibres, un de Focs de Sant Joan i un de Falles del Pirineu. I el divendres 27 de maig es va cloure amb un foc de camp amb música tradicional a la Plaça Gaudí de Vic. El dissabte 28, després de les conclusions del Simposi i el relleu a Reus 2017, hi va haver el Congrés, que és un projecte a part.
Agents implicats: Tradicat, Ajuntament de Vic, Departament de Cultura Generalitat de Catalunya, Institut Ramon Muntaner, Òmnium Cultural, Comitè Internacional dels Focs de Sant Joan, Ajuntament de Barcelona, Consell Comarcal d’Osona, Fallaires d’Andorra la Vella, Carrutxa, Federació de Foguerons de sa Pobla a Gràcia, Universitat de Vic UVIC-UCC, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Arxiu Històric de les Valls d’Àneu, Grup de Recerca Folklòrica d’Osona, Patronat d’Estudis Osonencs, i Unió Excursionista de Vic.
Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan
El Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan – Flama del Canigó és una trobada organitzada pel cercle de Joves de Perpinyà – Comitè Internacional dels Focs de Sant Joan, que se celebra anualment a diferents poblacions de la Catalunya del nord. Enguany, però, coincidint amb el 50è aniversari de la baixada de la Flama del Canigó al Principat, Tradicat organitza el congrés a Vic.
La Flama del Canigó és una tradició que simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida és el coll d’Ares, des d’on surten les diverses columnes que encendran les fogueres de Sant Joan a moltes poblacions catalanes.
Tradicat, conjuntament amb altres ens, institucions i entitats va organitzar el Congrés del cinquantè aniversari de la Flama del Canigó al Principat al Recinte Firal el Sucre de Vic. El Congrés tenia com a elements principals l’arribada de la Flama simbòlica i el lliurament de la Barretina d’Or d’Arles de Tec a Vic de mans dels alcaldes respectius. Actes d’homenatge i reconeixements als portadors històrics, i un espectacle multidisciplinari especialment creat per aquests 50 anys: La Guspira de la Flama coordinat per Xavier Capdevila.
Escultura
Aprofitant aquesta commemoració, Tradicat impulsa la creació i col·locació d’una escultura commemorativa al Coll d’Ares sobre la Flama del Canigó.
Es tracta d’homenatjar la pròpia Flama i els seus pioners impulsors des de fa 50 anys. Així mateix, es vol crear un memorial permanent al Coll d’Ares per tal que tota persona que hi passi, tant si és el mateix 23 de juny com qualsevol altre dia de l’any, reconegui la singularitat del lloc com a símbol de la frontera imaginària imposada pels estats espanyol i francès.
Exposicions
Exposicions de festes tradicionals amb foc
El I Simposi Internacional de Focs al Pirineu va tenir lloc el cap de setmana passat, 27 i 28 de maig. Per acompanyar les conferències, hi ha 3 exposicions a l’Edifici El Sucre de Vic, que mostren les festes tradicionals amb foc. Aquestes exposicions es podran visitar fins al 5 de juny en l’horari d’obertura habitual de l’edifici.
Es tracta de les exposicions: Festes del Foc als Pirineus, de la Generalitat de Catalunya, que mostra la gran diversitat de falles dels Pirineus i n’explica la tradició. L’exposició Falles i fogueres, focs festius als Països Catalans, de l’Ajuntament de Barcelona i el Museu Etnològic de Barcelona, que repassa les festes del foc al llarg de l’any i per tots els Països Catalans; i la primera exposició produïda per Tradicat: Cartells i postals de la Flama del Canigó. 1966-2016.
Es tracta d’una ocasió única per poder visitar aquestes tres interessants exposicions, i per això des del Consell Comarcal d’Osona i des de Tradicat us animem a visitar-les aquesta setmana.
Si esteu interessats en rebre una explicació per escoles o grups organitzats, podeu demanar-la a info@tradicat.cat o al telèfon de Tradicat 689387148.
InstaOsona
Concurs de Fotografia a Instagram “Fogueres de Sant Joan – Flama del Canigó”
En el marc del 50è aniversari de la Flama del Canigó i del Congrés Internacional de Focs de Sant Joan que tindrà lloc a Vic, Tradicat i InstaOsona promouen un concurs a Instagram amb les fogueres de Sant Joan i tot el que envolta aquesta festa com a protagonistes.
Presència als mitjans de comunicació
Durant els actes de celebració del I Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània i del Congrés Internacional dels Focs de Sant Joan, un seguit de mitjans de comunicació se n’han fet ressò, tot seguit en teniu una mostra.