Missatge de Lluís Puig

Estenem la Flama de la Llibertat

Faig meva aquesta proclama, que és sobretot una invitació i que tanca el petit clip promocional que Òmnium Cultural ha difós amb motiu d’una nova edició de l’encesa de la Flama del Canigó. El vídeo em resulta especialment emotiu, de fet el trobo molt evocador. Us confesso que pràcticament tots els inputs que rebo aquí, a l’Exili, i que m’arriben de casa nostra em resulten més colpidors. O en tot cas, molt més del que em resultaria rebre’ls en un, com dir-ho… Context ‘normal’.

M’emociona veure com tot de petites flames s’encenen, en el clip. Desenes de llumins, ben junts, que comparteixen una llum primigènia, la llum que els atorga la vida. i que tot plegat conflueix en aquest llaç lluminós que apel·la a l’esperit i a la persona dels qui ens trobem de manera forçada lluny de casa, de la nostra gent, del nostre entorn.

La Flama de Coll d’Ares és la Flama de la Llengua, de la Cultura, del País. Una Flama que es renova, que apunta solstici, que s’escampa poble a poble; que emociona centenars de fallaries, com jo mateix, fa quatre anys, baixant des d’Isil, amb llàgrimes als ulls. La Flama del Canigó, el foc que agermana els Països Catalans. I una flama que enguany, atesa la gravetat del moment, viatjarà per Europa. Fins a Hamburg, on es troba el nostre president legítim, però també fins a Ginebra, Edimburg i que rebrem amb gran il·lusió a Brussel·les.

La vostra força és la nostra. La vostra tenacitat ens esperona. La vostra acció i compromís polític i cultural ens guia. La llum que ens arribarà des del Ripollès serà també la nostra llum. Amb ella encendrem una petita foguera davant l’església de Sant Joan Baptista (Saint Jean Baptiste de Beguinage), Brusel·les, on hi tenim l’exposició de la vergonya fins a mitjans de juliol. Aquestes ’55 urnes per la llibertat’ que ha donat peu també a l’articulació d’una modesta però sòlida programació d’activitats culturals, principalment concerts, que ens recorden i ajuden a difondre la barbàrie de l’1 d’octubre.

La nostra Flama és compartida. Com ho és la nostra lluita, sempre pacífica, a favor dels drets i llibertats del poble català. Llengua, Cultura, País. I tradició, testimoniatge, costum.

Més que mai, i ben a prop vostre de cor i de pensament, us desitjo un Sant Joan lluminós i us demano que mantinguem viva la Flama que ens menarà vers la República.

 

Lluís Puig i Gordi

Conseller de Cultura

Govern legítim

Brussel·les, a 21 de juny de 2018