Qui som

Presentació

Tradicat és una associació cultural sense ànim de lucre que s’ocupa d’organitzar la distribució de la Flama del Canigó als pobles i ciutats de les comarques d’Osona, el Ripollès, el Cabrerès i el Moainès cada 23 de juny. La Flama es recull al Coll d’Ares, a on en transportada pels portadors de la Catalunya del Nord, i es reparteix per gairebé totes les poblacions de les comarques esmentades. Tradicat contacte amb els diferents ajuntaments, per tal de quedar d’acord amb l’horari i els actes de rebuda i coordina els diferents equips. Com a material divulgatiu, s’edita la Postal de la Flama del Canigó, dedicada cada any a un fet o a un personatge destacat. També s´editen els tríptics amb els diferents recorreguts de la Flama i altres dades d’interès, i materials de divulgació per les escoles.

L’associació va néixer l’any 2003 a iniciativa de diverses persones voluntàries i entitats de les dues comarques que vetllaven perquè la Flama arribés arreu des que el 1966 va travessar els pirineus i es va començar a distribuir pel Principat de Catalunya.

La constitució de l’associació facilita el treball en xarxa amb la resta d’associacions, grups i entitats que distribueixen la Flama a la resta de Catalunya, i permet ampliar la difusió i la defensa del seu significat.

En aquest sentit, els objectius de l’associació són:

  • Potenciar, preservar i divulgar la Diada de Sant Joan.
  • Promoure i organitzar l’Arribada de la Flama del Canigó i l’encesa dels Focs de Sant Joan als Països Catalans.
  • Complementar i integrar a la Festa de Sant Joan, altres elements de la nostra cultura popular i tradicional.
  • Obrir-nos a altres activitats de la nostra cultura tradicional i popular, potenciant altres festes i esdeveniments del costumari català.
  • Apropar la nostra cultura tradicional i popular catalana als infants, adolescents i joves, procurant oferir-los aquesta com una forma per ocupar el temps lliure, i neutralitzar l’impacte negatiu de l’estat del benestar.

Les principals activitats de Tradicat són:

  • La distribució de la Flama del Canigó a Osona i el Ripollès i les activitats de difusió que l’acompanyen,
  • Donar suport a altres activitats, moviments, iniciatives o entitats que treballen per a la difusió de la cultura popular i tradicional catalana.