Comunicat per a Tradicat
Des de la Catalunya del Nord ens associem al desè aniversari de la creació de l’entitat Tradicat amb plaer i reconeixement per la tasca acomplida.
Volem tot primer aprofitar l’avinentesa per recalcar els mèrits dels promotors de la Flama del Canigó a Osona i Ripollès, en Ramon Torra i en Xavier Valls, qui van fer costat al benemèrit Martí Cassany de Vic. Han fet possible la recepció oficial per les autoritats
civils dels portadors nord-catalans de la Flama i el seu traspàs, ininterrompudament,durant mig segle.
Expressem solemnement avui el nostre profund agraïment a tots els qui, amb ells, any rere any, primer al Coll d’Ares i seguidament a tants pobles al llarg de les múltiples rutes, ens acullen amb fervor patriòtic com a missatgers del sentit de la Flama.
El 1966 Gilbert Grau i Josep Deloncle, els primers protagonistes del catalanisme polític a la Catalunya del Nord, que maldaven per la reunificació de la nostra nació en el si d’una Europa federal, decidiren portar la Flama del Canigó al Coll d’Ares i esborrar així, simbòlicament, la frontera que mutila Catalunya des del 1659.
Aquest repte va ser tot seguit assumit i compartit perquè els lligams entre «germans dels dos vessants» han perdurat al llarg dels segles: a cada generació patriotes, coneguts i anònims, entitats com Tradicat, mantenen l’esperit de resistència i la fidelitat a les arrels.
El Canigó és el bressol geopolític, espiritual i cultural de la nostra nació mil·lenària. Amb la Flama del Canigó no sols encenem els Focs de sant Joan; a l’encop transmetem el llegat imprescindible per a la nostra supervivència nacional: l’amor a la Terra i el desig de veure-la lliure i sobirana.
Agraïm per endavant als fundadors i membres de Tradicat, als equips d’arreu de Catalunya compromesos, al TIC i al Cercle des Joves de Perpinyà, així com als representants de les institucions municipals, comarcals i governamentals, l’acolliment, per la quaranta-vuitena vegada, al pròxim 23 de juny, de la Flama. Comptem amb el vostre compromís per tal que pugui continuar a ser, tal com va oficialitzar-la el President del Parlament Ernest Benach el 23 de juny del 2008, el «símbol d’unió dels Països Catalans».
En aquests moments tan transcendents per al nostre país, apel·lem des de la Catalunya del Nord a mantenir-nos fidels a l’esperit i als anhels dels pares i servidors de la Flama. Proclamant el 24 de juny «Festa Nacional dels Països Catalans», afirmem la voluntat de ser tots units en la nostra marxa cap a la llibertat.
Daniela Grau Humbert
Elna, 4/03/213