Comença la commemoració dels 50 anys amb la Cantata Canigó

Aquest any es compleixen 50 anys des que la Flama del Canigó va travessar la frontera estatal imposada pels estats francès i espanyol al Coll d’Ares, i va arribar al Principat. El massís del Canigó va inspirar el geni del poeta Jacint Verdaguer a escriure un dels poemes cabdals de la literatura catalana, Canigó. L’any 1955 Francesc Pujade, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de Verdaguer, tingué la iniciativa d¡encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama per totes les contrades dels Països Catalans. S’iniciava així la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou les fogueres prenien un sentit col·lectiu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La setmana passada va tenir lloc el primer dels projectes, centrat en l’àmbit educatiu i musical, amb tres sessions de la Cantata Canigó de Jacint Verdaguer. Un miler d’alumnes de diferents centres escolars d’Osona i el Ripollès, acompanyats per les escoles que estudien en llengua catalana a Catalunya del Nord, Arrels i La Bressola, van participar en aquesta gran cantata ideada pel mestre Francesc Bitlloch de La Bressola i adaptada en una nova versió per a la commemoració dels 50 anys de la Flama del Canigó per Sebastià Bardolet, Pere Sellarès, Xevi Capdevila i Carme Torrents. El dia 17 al vespre, va tenir lloc la Cantata oberta al públic en general, ja que les trobades matinals només estaven destinades als escolars. En aquesta cantata vespertina, que va omplir l’Atlàntida, la direcció de la Coral Brusquina i l’Escola Coral de l’Emvic (Escola de Música de Vic), amb alguns alumnes dels centres protagonistes els matins, va anar a càrrec de Pere Sellarès. La Cantata s’ha organitzat des de Tradicat, amb una gran col·laboració dels Centres de Recursos Pedagògics d’Osona i el Ripollès, de l’EMVIC i de la Fundació Verdaguer de Folgueroles principalment.

A partir de la imatge que il·lustra aquests 50 anys, un dibuix de la Pilarín Bayés, la revista Cavall Fort ha fet un especial dels 50 anys de la Flama en el seu  número de maig, i també s’ha fet un joc d’unir parelles d’aquest cartell, a cada personatge que hi surt, li correspon una població dels Països Catalans on arriba la Flama. Però les accions adreçades a la mainada no es queden aquí. El dibuixant manlleuenc Toni Donada ha fet una historieta sobre la Flama del Canigó, protagonitzada per una nova mascota, una simpàtica Guspira que ens explica els inicis de la celebració del solstici d’estiu, fins arribar als nostres dies amb la Flama del Canigó i fent un recorregut per la història dels Països Catalans. El joc i tots els projectes educatius es troben a TRADICAT.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*