La Cantata sobre el poema Canigó de Verdaguer comença a caminar

El passat dimarts 24 de novembre la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles va acollir un seminari de professors de música i de llengua i literatura catalana de la comarca d’Osona. Es tractava de fer una formació específica als professors que hauran de treballar amb els alumnes que participen del projecte de la Cantata Canigó sobre el poema de Jacint Verdaguer. Tradicat és l’entitat que promou aquest projecte, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, i que és una de les activitats per commemorar els 50 anys de la Flama del Canigó que es celebren l’any que ve coincidint a més amb la Capitalitat Cultural de Vic 2016.

reunio-cantata1Uns 700 alumnes de centres d’Osona i la Catalunya Nord cantaran cançons basades en el poema Canigó de Verdaguer pel maig del 2016 en un espectacle que es podrà veure a l’Atlàntida de Vic. El projecte Canigó, ideat pel mestre (ara jubilat) de les

Escoles La Bressola de Catalunya Nord, Francesc Bitlloch, és un projecte pluridisciplinar que pot abastar diferents matèries. Una de les seves possibilitats és una cantata musical sobre el poema èpic de Verdaguer Canigó, amb més o menys protagonisme de la dramatització, el teatre i la música. Tradicat ha conformat un grup de treball amb l’Ajuntament de Vic, l’Escola de Música de Vic, el Centre de Recursos Pedagògics d’Osona, la Fundació Jacint Verdaguer, i els centres escolars en general principalment d’Osona i la Catalunya Nord.

La música i les adaptacions musicals són originals del seu primer creador, Francesc Bitlloch, i s’han readaptat a les necessitats del projecte que es portarà a terme a Vic, amb la revisió i transcripció musicals de Sebastià Bardolet de l’Escola de Música de Vic i l’assessorament literari de Carme Torrents, de la Fundació Verdaguer. Miquela Valls en va fer l’assessorament lingüístic, i les harmonitzacions noves de les músiques han anat a càrrec del músic osonenc Xevi Capdevila.

El seminari de dimarts va començar amb dues ponències a càrrec de Carme Torrents i Francesc Bitlloch, titulades Canigó. Un símbol. Torrents va explicar la importància a nivell literari del poema i Bitlloch va parlar del seu projecte original. Després d’esmorzar, la jornada es va completar amb una presentació del per què del projecte a càrrec de Txevi Rovira de Tradicat-Ajuntament de Vic i d’una formació a nivell musical dirigida per Sebastià Bardolet. El Centre de Recursos Pedagògics d’Osona que va coordinar la jornada, va estar representat per Imma Verdaguer, i tothom va valorar molt positivament l’experiència. Ara l’objectiu és començar a treballar el projecte a les escoles per poder fer la trobada de corals durant el mes de maig de 2016.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*